Pielea naturala - definitie, tipuri si sfaturi pentru curatarea si intretinerea acesteia
Pielea naturala este un material folosit de sute de ani in diverse scopuri, in prezent fiind extrem de apreciat in industria modei. Acest tip de material este folosit pentru confectionarea hainelor, accesoriilor sau a pantofilor si ofera acestora un look luxos si elegant. Obiectele vestimentare din piele sunt de foarte buna calitate, rezistente in timp si confortabile. Acest tip de material este obtinut din prelucrarea pielii animalelor, de aceea se numeste si piele naturala. Este important de stiut ca pentru a pastra cat mai mult timp piesele vestimentare din piele este nevoie sa le cureti si sa le intretii corespunzator. Asadar, citeste in continuare acest articol si afla cele mai importante informatii despre pielea naturala.
Cuprins:
1. Pielea naturala – ce este pielea naturala si de cate tipuri poate fi aceasta?
2. Intretinerea pielii naturale – metode pentru a pastra cat mai mult hainele si pantofii din piele
3. Despre pielea naturala – care sunt avantajele alegerii unor piese vestimentare second din piele
1. Pielea naturala – ce este pielea naturala si de cate tipuri poate fi aceasta?
Pielea naturala trece prin mai multe etape de prelucrare pentru a ajunge la forma ideala, cea cu care toata lumea este obisnuita. Pielea este de mai multe feluri, putand fi obtinuta fie de la animale comune, cum ar fi vacile, oile, caii, caprele sau bizonii, fie de la cele exotice, cum ar fi serpii, leoparzii sau aligatorii. Procesul de prelucrare difera usor in functie de tipul de piele, insa majoritatea sunt obtinute prin trei etape: etapa de pregatire, tabacirea si crustele. Daca este vorba de pielea lucioasa, se adauga inca o etapa, aceea de lustruire.
Etapa de pregatire consta in curatarea pielii de animal de impuritati si par, precum si decolorarea ei daca este cazul. Apoi urmeaza un proces extrem de important, si anume tabacirea, fara de care pielea ar putrezi. Tabacirea implica de fapt tratarea pielii pentru ca aceasta sa fie mai flexibila si sa nu se degradeze, putand fi astfel folosita pentru confectionarea diverselor tipuri de obiecte vestimentare. Ultimul pas, crusta, reprezinta vopsirea pielii naturale in culoarea dorita prin tratarea cu diverse substante chimice. Din cauza procesului lung si complex de prelucrare a pielii, aceasta ajunge sa aiba un pret destul de mare. Insa, calitatea hainelor sau pantofilor din piele este superioara oricarui alt material. Pentru a reduce costurile si a face un bine planetei, cea mai buna varianta este sa achizitionezi piese vintage de foarte buna calitate, cum sunt gecile de piele pentru femei second hand sau pantalonii de dama second hand. Avantajele pielii naturale sunt multiple, aceasta permite pielii sa respire, oferind confort sporit, flexibilitate si are o rezistenta indelungata. In plus, pielea are un aspect elegant, piesele vestimentare din acest material fiind statement, adica nu se vor demoda niciodata.
Tipuri de piele naturala
Exista mai multe tipuri de piele naturala in functie de animalul de la care aceasta provine si aspectul ei. Toata lumea stie ca pielea este in principiu de doua tipuri, piele intoarsa si piele lucioasa. Ei bine, exista de fapt opt tipuri diferite de piele. Pielea intoarsa sau de velur este partea interioara a pielii de animal. Acest material se obtine prin suprapunerea mai multor bucati de piele. Animalele folosite pentru acest tip de material sunt ovinele, cabalinele si, nu in ultimul rand, viteii, de la care se obtine cea mai scumpa piele intoarsa. Pielea intoarsa atrage mai ales prin textura ei catifelata, dar neuniforma, cu aspect mat. Obiectele vestimentare din velur sunt destul de greu de intretinut.
Pielea lucioasa sau cu aspect lacuit este binecunoscuta. Aceasta se obtine prin lacuirea pielii de mai multe ori pana cand capata un aspect sidefat. Deseori, pielea lacuita se utilizeaza pentru pantofi sau genti. Fiind atat de stralucitoare, pielea nu isi mai pastreaza textura initiala, capatand un aspect usor artificial. Box-ul este un tip de piele apreciat pentru rezistenta indelungata si flexibilitate. Acesta pastreaza textura naturala a pielii animalului de la care provine. Cel mai des, box-ul se utilizeaza la genti si pantofi de foarte buna calitate, avand un pret pe masura. Pielea cordovan provine de la cai si are un luciu puternic natural, asemanator cu pielea lacuita. Procesul prin care se obtine este meticulous, de aceea si pretul este destul de mare.
Pielea poate sa provina si de la animale exotice, cum sunt reptilele. Exista genti, cizme, geci sau chiar pantaloni la care se utilizeaza piele de sarpe, aligator, leopard, zebra, girafa etc. pentru modelul inedit si textura interesanta. Bineinteles ca aceste tipuri de piele nu mai sunt vopsite, culoarea lor si imprimeul fiind deja de apreciat.
Pielea de la bizon sau pielea bizonata este apreciata pentru aspect si grosime. Bizonul are o piele dura, nu foarte flexibila si de aceea procesul de obtinere a pielii naturale este unul dificil. Ceea ce face acest tip de piele special este textura care ramane la fel. Un alt tip de piele este cea Saffiano care implica un alt proces de prelucrare. Acesteia i se aplica stante, facand-o rezistenta la apa si zgarieturi. Aceasta piele are model si se curata mai usor decat alte tipuri.
Nu in ultimul rand, exista pielea de tip sevrou care se remarca printr-o buna elasticitate si o textura fina. Aceasta este obtinuta de la capre.
2. Intretinerea pielii naturale – metode pentru a pastra cat mai mult hainele si pantofii din piele
Chiar daca este costisitoare, vestimentatia din piele isi pastreaza valoarea si este in trend mai mereu. Din acest motiv, poti sa investesti in piese vestimentare de acest tip fara emotii fiindca le poti purta ani buni, iar daca vine o vreme in care chiar nu se mai poarta cizmele din piele pana la genunchi, avantajul lor este ca daca le intretii corespunzator le poti conserva si utiliza din nou cu mandrie atunci cand le vine randul. Deseori ne atasam de anumite piese vestimentare si le dam valoare sentimentala dorind astfel sa ne bucuram de ele toata viata. Astfel, cand iti cumperi imbracaminte sau incaltaminte este bine sa investesti in lucruri de calitate care sunt durabile si te fac sa te simti bine in pielea ta.
Pentru a pastra cat mai mult timp piesele vestimentare mult dorite, este important sa stii cum sa le intretii, mai ales pe cele din piele naturala care, chiar daca sunt intotdeauna piese de calitate si au o rezistenta marita in timp, necesita o atentie sporita cand vine vorba de intretinere si curatare. Daca nu sunt ingrijite corespunzator le poti scurta durata de viata, in timp aspectul lor degradandu-se. De asemenea, o curatare neadecvata a pielii naturale poate duce la distrugerea acesteia.
Cele mai afectate piese din garderoba unei persoane care apreciaza pielea naturala sunt pantofii deoarece sunt deseori neglijati. Pantofii de piele sunt purtati mai des, iar in functie de anotimp exista mai multi factori de risc ce pot deteriora pielea. Primavara exista praf din abundenta, praf ce poate zgaria suprafata incaltamintei si intra in profunzimea materialului. Verile din Romania au devenit toride si de aceea soarele a va produce daune insemnate pantofilor din piele. Toamna te poti confrunta cu noroiul si umiditatea excesiva, iar iarna binecunoscuta apa cu sare care este mai rea decat toate cele mentionate anterior la un loc.
Cu ce ce curata pielea naturala - metode de curatare potrivite in functie de tipul de piele
Indiferent de anotimp, este important sa stergi inainte pantofii cu o carpa uscata si moale pentru a evita sa zgarii materialul. Pentru a curata pielea naturala este bine sa utilizezi solutii specifice care au proprietati de hidratare si de redare a elasticitatii materialului. Curatarea pielii naturale se face prin miscari blande, cu o perie cu parul moale, de preferat o perie cu fire naturale. Daca pantofii sunt ceva mai murdari, poti utiliza intr-o cantitate mica apa. Excesul de solutie/sapun se sterge cu o carpa uscata si dupa o uscare completa se aplica crema de pantofi in functie de culoare si tipul acestora. Crema se aplica initial cu un buretel si se intinde bine pe toata suprafata, dupa care se periaza cu miscari circulare pana cand pantofii prind luciul dorit. Totodata, pentru protectie sporita, poti aplica spray-uri ce cresc rezistenta la apa. Mare grija insa la cele pe baza de uleiuri fiindca risti sa patezi pielea iremediabil.
Pielea intoarsa este mai pretentioasa si trebuie sa retii ca in perioadele ploioase ori cand este zapada, ghetele din piele intoarsa nu sunt alegerea ideala fiindca petele de apa dispar destul de greu de pe acestea. Insa, solutii exista si trebuie sa te adaptezi la situatie. Curatarea se va face cu o perie destinata pielii intoarse, insa miscarea va fi doar intr-o directie de data aceasta, nu circulara. Neaparat este necesar sa utilizezi creme sau solutii de curatare dedicate incaltamintei din piele intoarsa. Pentru petele mai serioase exista o radiera pentru piele intoarsa, iar dupa ce o utilizezi poti insista cu peria dedicata. Dupa ce ghetele se usuca, le poti peria cu o perie uscata pana cand ii vei reda aspectul initial.
Fiind vorba despre piele naturala, intotdeauna poti apela la firme specializate de curatare pentru pantofi sau alte articole vestimentare.
3. Despre pielea naturala – care sunt avantajele alegerii unor piese vestimentare second din piele
In ultimii ani, second hand-urile au devenit tot mai populare, oamenii trecand peste mitul cum ca doar cei cu o situatie financiara precara cumpara din ele. Secondurile au devenit locuri de unde iti poti achizitiona haine interesante, la preturi pentru orice buzunar. In aceste magazine poti gasi o gama variata de articole vestimentare, de la hanorace de dama second hand la pulovere de dama second hand, rochii, geci de dama second hand, accesorii, cardigane de dama second hand, incaltaminte si paltoane de dama second hand. Exista numeroase beneficii pentru care merita sa iti cumperi haine sau pantofi din aceste magazine. Iata care sunt cele mai importante!
1. Pretul avantajos
Cu totii stim ca vestimentatia din piele naturala este scumpa, dar nu este o regula sa dai multi bani pe ea. In zilele noastre exista magazinele de tip second hand ori outlet unde ai sansa sa gasesti mici comori ascunse. Daca esti cu adevarat un cautator de piese unicat, poti avea cu cativa lei articole vestimentare de calitate. Ai nevoie doar de rabdare si putin noroc. De cele mai multe ori hainele pentru femei second hand sunt in stare excelenta, fara urme de uzura, deoarece cei ce le pun in vanzare au grija sa nu vanda haine sau incaltaminte deteriorata.
2. Descoperi piese unice
Sa cumperi din second hand presupune cateva avantaje majore: primul este evident, si anume pretul. Un al doilea avantaj major il prezinta unicitatea. In general, cand iti cumperi haine noi exista sanse destul de mari sa existe si alte persoane care le poarta, pe cand cumparand dintr-un second hand sansele scad aproape spre zero, pentru ca de cele mai multe ori in aceste magazine nu exista piese duplicat, nici macar pe marimi diferite. Poti gasi articole simple cum sunt tricourile de dama second hand sau articole de sezon, precum rochii de toamna second hand, pe care sa nu le aiba nimeni. Asadar, daca iti place sa iesi in evidenta si sa fii unic, gaseste-ti magazinul preferat pentru a achizitiona astfel de articole.
3. Faci un bine planetei
Un al treilea punct ce merita mentionat in privinta cumparaturilor de la second hand, mai ales in cazul pieselor din piele naturala este salvarea planetei si a resurselor ei. In prezent, reciclarea este foarte importanta, de aceea alegand un produs second hand elimini din start procesul pentru prelucrarea respectivei haine si, totodata, salvezi animale care si ele consuma destul de multe resurse, fiind crescute in ferme pentru industrii de acest tip.
In concluzie, pielea naturala este un material pretios care ofera articolelor de imbracaminte si incaltaminte un aspect luxos si elegant, care nu poate fi trecut cu vederea. Acest tip de material este rezistent in timp, ofera confort si flexibilitate, avand si un rol practic in acest fel, nu doar estetic. Achizitionarea de haine si pantofi din piele naturala este o investitie destul de mare, dar care merita datorita durabilitatii in timp. Pentru a reduce din costuri si a te bucura de piese inedite, oricand poti sa iti incerci norocul intr-un second hand.
Sursa foto: unsplash.com
In Same Category
- Fast fashion: ce inseamna, cum se manifesta acest concept in Romania si care sunt dezavantajele si avantajele sale
- Mass-market: o alternativa sustenabila si un segment cheie al industriei modei
- Curatare blana naturala
- Stiluri vestimentare – care sunt cele mai populare si cum afli care te defineste?
- Moda vintage – creeaza-ti vestimentatia in cel mai original mod
Comments
No comment at this time!
Leave your comment